Το φαγητό αυτό είναι παραδοσιακό της Σκοπέλου. Γίνεται με οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι (ροφό, σφυρίδα, συναγρίδα). Αυτή τη φορά εγώ το έφτιαξα με σφυρίδα που μου ήρθε πεσκέσι. Και επειδή ήταν πολύ μεγάλη (7 κιλά θηρίο!!!) το κεφάλι το έκανα ψαρόσουπα, αρκετή έκανα ψητή και γύρω στα 2 κιλά την έκανα στιφάδο.
Υλικά
- 2 κιλά ψάρι (ροφό, σφυρίδα, συναγρίδα)
- 2 κιλά κοκκάρι
- 4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- 2 φύλλα δάφνη
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψάρι σε μερίδες και το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι. Καθαρίζουμε τα κοκκάρια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να πάρουν μία-δύο βράσεις. Χύνουμε το νερό και τα κρατάμε στο σουρωτήρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα αφήνουμε να γυαλίσουν. Τα αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το σκόρδο να τσιγαριστούν. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και το θυμάρι. Μόλις πάρει 2-3 βράσεις η σάλτσα την αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο ταψί ή στη γάστρα στρώνουμε τα κοκκάρια, ρίχνουμε τη σάλτσα και βάζουμε πάνω τα κομμάτια του ψαριού. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να μελώσει η σάλτσα.
Σημείωση
Εγώ πρόσθεσα και 3-4 πατατούλες κομμένες κυδωνάτες γιατί τα μικρά μου δεν θα το έτρωγαν το ψάρι με τόσα κρεμμύδια.
Καλή σας όρεξη! Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 12186 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |