Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Κρεατόπιτα Νο.05 χοιρινή (η παραδοσιακή γουρουνόπιτα)
Κρεατόπιτα Νο.05 χοιρινή (η παραδοσιακή γουρουνόπιτα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 09/02/09
Παραδοσιακή Αγρινιώτικη (ΑΡΕΤΗΣ Δ.ΠΙΣΤΙΟΛΑ)
Φανταστική γεύση !!
Υλικά
  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε κυβάκια
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Ντομάτα ψιλοκομμένη και 1 κουταλιά πελτέ
  • Αλάτι και πιπέρι και λίγο καυτερό πιπέρι
  • 3-4 φλυντζάνια νερό
  • 1 ολόκληρη φλούδα από 1 πορτοκάλι για λεπτό άρωμα (επέμβαση Αρετης Πιστιόλα)!
  • 1 φλιτζάνια λάδι και έξτρα ποσότητα 1-2 κουταλιές λάδι για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων.
  • 2-4 φύλλα χωριάτικα (2 από επάνω + 2 από κάτω)
  • Τραχανάς ξινός στεγνός ή σταρένιος 1-2 μονές χούφτες.
  • Καλό λάδωμα επάνω από την πίττα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η συνταγή αυτή δεν θέλει αυγά.
Εκτέλεση

Τσιγαρίζω στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτω 1 κουταλιά νερό και τα κομματάκια του κρέατος και την φλούδα του πορτοκαλιού (για να πάρει την <γουρουνίλα>, και να δώσει στην πίτα λεπτό άρωμα)!! Βάζω αλάτι και πιπέρι και την ντομάτα . Προσθέτω και το πολύ νερό και το αφήνω να βράσει καλά , και να μείνουν αρκετές (6-7) βαθιές κουταλιές νόστιμη σάλτσα στο τέλος. Σουρώνω το κρέας , πετώ την φλούδα του πορτοκαλιού, και κρατάω την σάλτσα σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ με το σκέτο κρέας, προσθέτω τον τραχανά. Τα ανακατεύω πολύ καλά.

Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στρώνω 2 φύλλα από κάτω επίσης καλά λαδωμένα.
Ρίχνω μέσα το κρέας ανακατεμένο με τον τραχανά και την ντομάτα, χωρίς το ζουμί. Το στρώνω όμορφα. Και απλώνω από επάνω ακόμη 2 φύλλα πολύ καλά λαδωμένα και τα διπλώνω καλά στις άκρες να δημιουργήσω στεγανά.

Την ψήνω, να ροδίσει καλά στους 220ο Κελσίου περίπου. Αν μπορώ την γυρίζω και από την άλλη μεριά για να ψηθεί εξ ίσου καλά.

Μόλις έχει τελειώσει το ψήσιμο και είναι ρόδινη, κόβω με το μαχαίρι στο κέντρο της πίτας ένα παράθυρο, και αφαιρώ τα επάνω φύλλα αυτού του τετραγώνου χωρίς να πειράξω την γέμιση. Παίρνω το μπολ με την σάλτσα και με μια βαθιά κουτάλα, ρίχνω μέσα στο κέντρο της κομμένης πίτα την σάλτσα και κουνώ ταυτόχρονα την πίτα να πάει το ζουμί παντού σε όλες τις εσωτερικές γωνίες της πίτας και να φουσκώσει ο ψημένος τραχανάς. Το ζουμί πρέπει να είναι όσο χρειάζεται για να μην μουλιάσουν τα φύλα και γίνουν σφουγγάρι. Μετά το τελικό 5-10΄λεπτο ψήσιμο τα φύλλα πρέπει να είναι τραγανά.

Αφού λοιπόν ρίξω μέσα στην εγχείρηση το ζουμί, ξανά τοποθετώ το φύλλο στο κέντρο και το στρώνω. Ρίχνω λίγο επί πλέον λάδι και την ξανά φουρνίζω τελικά να ψηθεί ο τραχανάς και τα φύλλα για 5-10΄της ώρας

Τρώγεται ζεστή ή κρύα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 9110
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 11-02-2009 08:41
 
Πολύ ιδιαίτερη συνταγή (η "επέμβαση με το ζουμί"... όλα τα λεφτά). 
Μπράβο pastaflora!
 
elie

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 20/02/11 )