Βακαλαόπιτα Κεφαλλονίτικη |
|
Έχει υποβληθεί από pastaflora
|
Τετάρτη, 11/02/09 |
Βακαλαόπιτα Κεφαλλονίτικη Έλλης Πιεράτου Ακτύπητη !!! Ορίτζιναλ !!
Υλικά
- 1 φύλλο παστό μπακαλιάρο 1- 1 ½ κιλό
- 1 κούπα λάδι
- 2-3 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
- 5-6 σκελίδες σκόρδο επίσης τριμμένο
- λίγο πιπέρι και
- αλάτι με πάρα πολύ προσοχή
- λίγο μαϊντανό
- 1 πορτοκαλόφλουδα από ένα ολόκληρο πορτοκάλι
- 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
- 1 κουτί πουμαρό τομάτα
- ½ κιλό κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα σε μικρά κυβάκια κομμένη.
- Λίγο νερό για να βράσει το ρύζι.
Για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι
- έξτρα ελαιόλαδο {ποσότητα για το άνοιγμα και λάδωμα των φύλλων]
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό ,
- 1 κουταλάκι ξύδι
- 1 πρέζα αλάτι,
- 1 φλιτζάνι του καφέ γάλα χλιαρό και
- 1 αυγό ολόκληρο.
Εκτέλεση - Ξαλμυρίζω τον μπακαλιάρο 24 ώρες πριν ή και περισσότερο.
- Τον ξεκοκαλίζω, και ξύνω τα λέπια από την πέτσα του.
- Το ψαχνό του το κάνω μικρά κομματάκια, όπως και την πέτσα του.
- Τρίβω τα κρεμμύδια και τα σοτάρω με λίγο λάδι. Έπειτα ρίχνω και τον μπακαλιάρο και τον φέρνω βόλτα 2-3΄της ώρας.
- Ρίχνω το σκόρδο ψιλοκομμένο και την ντομάτα προσθέτοντας και λίγο νερό για να βράσουν.
- Ρίχνω και την πορτοκαλόφλουδα για να δώσει άρωμα μόνον για 2-3 λεπτά και μετά την πετάω
- Ρίχνω και τον μαϊντανό και το πιπέρι και αφού όλα τα υλικά πιούνε το ζουμί τους, και το μείγμα μείνει αρκετά στεγνό.
- Ρίχνω και το κεφαλοτύρι σε μικρά κυβάκια κομμένο.
- Το ρύζι το βράζω σε νερό χωριστά και αφού βράσει το στραγγίζω και το ρίχνω μέσα στην γέμιση και ανακατεύω καλά.
- Αν ο μπακαλιάρος δεν έχει ξαλμυρίσει καλά τότε δεν χρειάζεται αλάτι καθόλου η γέμιση.
- Αφήνω την γέμιση να κρυώσει και ετοιμάζω το ζυμάρι του φύλλου.
Το φύλλο - Το κάνω όπως συνήθως, και κρατώ αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων. Αφήνω την ζύμη να ηρεμήσει μισή ώρα και την πλάθω ένα μπαστούνι και την κόβω σε 6 ίσια μέρη {φύλλα}., τα οποία ανοίγω σε φύλλα..
- Αλείφω το ταψί με λάδι και στρώνω 3 φύλλα λαδωμένα και τα καλύπτω με την μισή ζύμη, πάλι 1-2 φύλα και πάλι ζύμη και πάλι 2-3 φύλλα και τα λαδώνω καλά από επάνω.
- Την χαρακώνω σε κομμάτια και την ψήνω στους 180ο Κελσίου όσπου να ροδίσει το φύλλο.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 8542 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 11/02/09 )
|