Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Εποχιακά πιάτα arrow Κρεατόπιτα Λαμπριάτικη (Ηπειρώτικη)
Κρεατόπιτα Λαμπριάτικη (Ηπειρώτικη) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Faye   
Πέμπτη, 09/04/09
Μια ξεχωριστή κρεατόπιτα που φτιάχνεται το Πάσχα στην Ήπειρο! Αν τη δοκιμάσετε νομίζω θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικό σας αν ανοίγετε)
  • 2/3 κούπας λάδι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι καθαρό χωρίς τις πέτσες ή τα κόκκαλα από μπουτάκι
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1/2 κούπα ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1πράσο
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
  • 1 μικρό μπουκαλάκι σόδα
  • αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε το μπουτάκι και παίρνουμε μόνο το ψαχνό κρέας.
  • Το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.
  • Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι και το σωτάρουμε να ροδίσει ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τα δύο είδη κρεμμυδιών και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει σχεδόν με το λαδάκι του.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι και το πράσο, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ζεματάμε.
  • Τα στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας τα μέσα στις παλάμες μας για να φύγει το περιτό νερό.
  • Ανακατεύουμε το κρέας που έχουμε αφήσει λίγο να κρυώσει με το σπανάκι, το πράσο, το άνηθο, το μαϊντανό, τη γραβιέρα και την κρέμα γάλακτος.
  • Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα, λαδώνοντας τα ένα - ένα, απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα - ένα.
  • Χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με όσο λάδι περίσσεψε.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε, περιχύνουμε με την σόδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη, ώπου να ροδίσει πάνω - κάτω.
  • Σερβίρεται ζεστή.

Καλή σας όρεξη!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 10030
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 11-04-2009 11:39
 
Γειά σου Φαίη με τα ωραία σουυυυυυ!!!!!! 
Τί νοστιμιές μας δίνετε πάλι !!!!!! 
Είμαι χοντρέλα, θα γίνω....βαρέλα!!!!! 
Ατε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΑΓΑΠΗ & ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ!!!!
 
pastaflora
2. 11-04-2009 17:44
 
Φαιη διαβαζω τη συνταγη και μου μυρισε :) θε'ι'κη φαινεται! μιαμ μιαμ μιαμ ;) ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!
 
miaourose
3. 11-04-2009 23:08
 
Παιδιά είναι όντως πολύ νόστιμη. Μια καλή ιδέα είναι να τη φτιάξετε με περισσεύματα από το πασχαλινό αρνάκι της σούβλας. Γίνεται ακόμη πιο νόστιμη :zzz
 
Fey
4. 13-04-2009 11:07
 
Fey η σόδα δεν μουσκεύει πολύ το φύλλο; Στο τέλος του ψησίματος πως είναι; Τραγανό ή μαλακό; 
Η κρέμα γάλακτος είναι δική σου παρέμβαση; γιατί δεν έχω ξανακούσει παραδοσιακή πίτα (και μάλιστα ηπειρώτικη) με κρέμα;
 
Mary
5. 13-04-2009 11:29
 
Μαιρούλα η πίτα γίνεται τραγανή όπως η πατσαβουρόπιτα της sgr για να καταλάβεις, θέλει όμως φύλλο κρούστας όχι σφολιάτα. 
Για την κρέμα γάλακτος έτσι την έφιαξε η νοικοκυρά στην Άρτα που μου την έδωσε. Μου είπε ότι είναι παραδοσιακή τους συνταγή, τώρα αν είναι δική της παρέμβαση θα σε γελάσω, δε σκέφτηκα να ρωτήσω είναι η αλήθεια. Πάντως γίνεται πολύ καλή εγγυημένα :)
 
Fey
6. 13-04-2009 11:47
 
πολυ ωραια!!μπραβο φαιη!!οσο για τη σοδα ετσι κανει και η πεθερα μου και βγαινει τραγανη τραγανη!
 
margarita79
7. 13-04-2009 12:05
 
Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Θα την δοκιμάσω μετά το Πάσχα και θα επανέλθω με φωτό.
 
Mary

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 12/04/09 )