Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Συκαλάκι γλυκό κουταλιού Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από lovestars   
Παρασκευή, 10/07/09
sikalaki_400

Την περασμένη εβδομάδα πήγα στο χωριό της γιαγιάς μου και μάζεψα σύκα για να φτιάξω ένα από τα πιό αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού,παρόλο που λένε οτι είναι "μπελαλίδικο"σας παρουσιάζω λοιπόν την συνταγή για ένα κιλό σύκο,τα οποία πρέπει να είναι άγουρα και μικρά ...άν θέλετε να το δοκιμάσετε,εγώ πάντως νομίζω οτι δεν είναι τόσο δύσκολο (άν και είχα βοηθό την καλή μου αδερφούλα)
Έγινε εξαιρετικό και το σιρόπι του ταιριάζει πολύ με το παγωτό!
 Τα υλικά μας:
  •  1 κιλό σύκα
  •  1.500 gr ζάχαρη
  •  2 κούπες νερό (περίπου 250 ml)
  •  200 gr γλυκόζη
  •  2 βανίλιες
  •  Μισό λεμόνι
  •  1 κουταλιά ξινό
Για το ασβεστόνερο
  •  3 κουταλιές ασβέστη
  •  2 λίτρα νερό
 Aς δούμε πώς φτιάχνεται:

 Προεργασία (Ασβεστόνερο)

 Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα σύκα και προσθέτουμε τα 2 λίτρα νερό.
 Διαλύουμε τον ασβέστη σε ένα μπώλ με λίγο νερό και το προσθέτουμε στα σύκα αφού το περάσουμε από την σίτα τον ρίχνουμε στην λεκάνη.
 Ανακατεύουμε καλά,βάζουμε από πάνω ένα πιάτο γιατί τα σύκα επιπλέουν και το αφήνουμε για 2 ώρες.

  •  Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα και βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσει.Μόλις βράσει προσθέτουμε τα σύκα και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
  •  Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό.
  •  Τα ξαναβράζουμε άλλα 5 λεπτά,δεν πρέπει να παραβράσουν!
  •  Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό δεύτερη φορά.
  •  Με μία φουρκέτα τρυπάμε κάθε σύκο 2-3 φορές.
  •  Γεμίζουμε την λεκάνη με νερό και διαλύουμε το ξινό προθέτουμε τα σύκα και τα αφήνουμε για 1 ώρα.

  Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής:

  •  Βράζουμε την ζάχαρη με 2 κούπες νερό όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα σύκα και τα βράζουμε περίπου 13-15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι και ξαφρίζουμε και το κατεβάζουμε από την φωτιά.

Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τις βανίλιες,την γλυκόζη και όταν το κατεβάσουμε από την φωτιά μερικές σταγόνες λεμονιού.

Τέλος βρέχουμε μία πετσέτα με νερό, την στύβουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα κουνώντας την για λίγο επαναλαμβάνουμε την διαδικάσία 2-3 γορές για να μήν ζαρώσει και χάσει το σχήμα του το σύκο.

Δέν πρόσθεσα γαλαζόπετρα για να κρατήσει το χρώμμα του το θεωρώ περιττό γι'αυτό και έγινε πιο σκούρο.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 19293
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (15)
1. 11-07-2009 17:31
 
πολύ ωραία η συνταγή σου,μπράβο!έτσι φτιάχνω και εγώ αυτό το γλυκό.θέλω όμως να σε ρωτήσω τι σύκα βάζεις από άγρια συκιά η από κανονική? γιατί εμένα μου στέλνουν άγρια σύκα από το χωριό.γίνεται και με τα απλά συκα? ευχαριστώ!
 
labrini58
2. 11-07-2009 18:04
 
το γλυκο πρεπει να ειναι φανταστικο! 
αλλα η φωτογραφια σου ειναι οτι καλυτερο εχω δει!!!χιλια μπραβο!
 
margarita79
3. 11-07-2009 18:32
 
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!! 
 
Labrini μου το σύκο ήταν από κανονική συκιά μόνο που είναι όψιμη.Δέν ξέρω άν παίζει ρόλο! 
 
Επειδή το γλυκάκι έγινε πολύ ωραίο προσπάθησα να βάλω και μία φωτογραφία που θα ήταν εξίσου καλή!!! :zzz
 
lovestars
4. 11-07-2009 20:19
 
Πού είναι αυτό το σπίτι με τη μαγική θέα βρε lovestars? Ζηλεύω! :)
 
Ranja
5. 11-07-2009 20:20
 
Μόνο καλή; Πρώτη φορά με μία φωτογραφία σε πιάνει δίψα και πείνα μαζί :eek Μπράβο σου lovestars :)
 
ArXoS
6. 12-07-2009 00:30
 
Καλά παιδιά κι εγώ με τη φωτο έπαθα πλάκα :zzz  
Αρχο απογευματάκι σε βεράντα στην Καλντέρα μου θύμισε ;)  
Κι αυτό το νεράκι σε κάνει να διψάς χωρίς να θες. 
Μήπως να τη βάλουμε στην αρχική να τη βλέπουμε να δροσιζόμαστε; 
 
Μπράβο σου lovestars :)
 
Fey
7. 12-07-2009 09:21
 
Ευχαριστώ και πάλι,η φωτό είναι τραβηγμένη στην βεραντα μου στο Γαλάτσι...για να μήν ζηλεύετε οτι είμαι σε κανα νησάκι 8) 8) 8)
 
lovestars
8. 12-07-2009 12:11
 
Υπέροχο γλυκό που εγώ προσωπικά το λατρεύω. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ γιατί φροντίζει η πεθερούλα μου να με προμηθεύει. :grin  
Όντως μας έβαλες τα γυαλιά με τη φωτό σου lovestars. 8)
 
Mary
9. 12-07-2009 17:25
 
Υπέροχο γλυκό, φανταστική φωτογραφία!
 
vago
10. 29-07-2009 18:02
 
sti kipro vazoume kai ena aspismeno amygdalo mesa sto sikalaki....
 
karmen
11. 04-09-2009 20:01
 
Ακολούθησα την συνταγή σου κατά γράμμα.Το αποτέλεσμα φανταστικό!Μπράβο σου.Ασχολήσε με την φωτογράφια;αν ναι η κριτική μου αυτήν είναι πολύ σκληρή.Αν θέλεις μπορώ να σου την πώ. :zzz
 
vakara
12. 05-09-2009 13:31
 
Γειά σου vakara και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και καλοφάγωτο! 
Με την τέχν της φωτογραφίας δεν ασχολούμαι,απλά επειδή το γλυκάκι είναι πολύ καλό είπα να βγάλω μία φωτογραφία που θα μπορούσε έστω και λίγο να ταξιδέψει τους αναγνώστες...ελπίζω να τα κατάφερα..
 
lovestars
13. 08-09-2009 19:19
 
Αν είναι έτσι συμφωνώ.Τα κατάφερες,μπράβο :)
 
vakara
14. 08-09-2009 20:28
 
Τέλεια και η φωτο και το γλυκάκι. Το συκαλάκι τα 2 τελευταία χρόνια άρχισα να τρώω, αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Να είσαι καλά.
 
sgr
15. 28-05-2011 23:33
 
ποια ειναι η καταληλοτερη εποχη να μαζεψω συκα για το γλυκακι?
 
smileplease

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 16/01/10 )