Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Λαλάγκια ή Τηγανίδες (Μάνης) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από ekaterini   
Τετάρτη, 23/12/09
memory_card_814_400

Οι τηγανίδες ή λαλάγκια στην πατρίδα μου (Μάνη) φτιάχνονται όταν έχουν μαζευτεί οι ελιές και κυρίως παραμονή Χριστουγέννων και παραμονή των Φώτων.
 Τηγανίζονται σε φρέσκο ελαιόλαδο. Είναι δε υπέροχες με τυρί φέτα και αντικαθιστούν το ψωμί.

Όταν ήμουν μικρή η Θεία μου της τηγάνιζε στο τζάκι σε μια τεράστια μαρμίτα γεμάτη φρέσκο λάδι και μου έλεγε πως ο καπνός από το λάδι έδιωχνε τους καλικάτζαρους. Πιστή λοιπόν στις παραδόσεις κάθε χρόνο φτιάχνω και εγώ τηγανίδες. Σας παραθέτω την συνταγή, την οποία αφιερώνω στον πατέρα μου που με έμαθε να τηρώ τα  έθιμα της οικογένειάς του όπου και αν βρίσκομαι, και σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα (χωρίς καλικάντζαρους), υγεία και καλή χρονιά. 

Υλικά 
  • 6 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • 8 γρ.ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλ.αλάτι
  • ½ κουτ.γλ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • ¾ κούπας νερό χλιαρό περίπου ( η ποσότητα του νερού εξαρτάται πάντα από το αλεύρι)
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (χρειάζεται μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα)
Εκτέλεση
  • Σε ένα ποτήρι με λίγο χλιαρό νερό (περίπου 3-4 κουταλιές)  ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10’ μέχρις ότου η μαγιά αφρίσει
  • Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι σε βαθιά λεκάνη
  • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι την μαγιά και νερό όσο πάρει
  • Ζυμώνουμε μέχρις ότου πετύχουμε μία ζύμη μαλακιά
  • Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα
  • Πλάθουμε μπαστούνια
  • Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.   

Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες και διατηρούνται πολλές μέρες.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 13111
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 26-12-2009 19:33
 
Μπράβο Κάτια, την έψαχνα αυτή τη συνταγή!  
Τα λαλάγκια τα είχα δοκιμάσει πριν πολλά χρόνια στο σπίτι μιας μανιάτισσας φίλης μου και με είχαν εντυπωσιάσει...πάνε με όλα!!! Η φίλη μου τα προσέφερε και με αλμυρή συνοδεία αλλά και γλυκειά, μέλι και τσαπέλες θυμάμαι! 
Θα τα φτιάξω κι εγώ....να διώξω μερικούς καλικαντζαρους :p :grin :grin
 
Flora
2. 26-12-2009 22:41
 
Μπράβο συμπατριώτισσα Κάτια που έβαλες την συνταγή  
και με έκανες να θυμηθώ κι εγώ την γιαγιάκα μου που τα έφτιαχνε πάντα την παραμονή των Φώτων.Τα παιδιά μου τρελλαίνονται και θα τα φτιάξουμε κι εμείς τις επόμενες μέρες.Φοβερό κολατσιό :p :)
 
maroula
3. 26-12-2009 23:59
 
Και βεβαια θα τις φτιαξω και εγω ακολουθοντας πιστα τις οδηγιες σου.Γεια σου πατριδα με τις νοστιμιες σου :p :zzz
 
matina
4. 27-12-2009 07:59
 
Αχ Κάτια κι εγώ την έψαχνα την συνταγή. Τρελαίνομαι για λαλαγγια και όποτε κατεβαίναμε Μάνη για διακοπες ήταν απο τα μαστ μαζί με τα λούπινα (τα θυμασαι?)  
Θα τα φτιάξω για να διώξω κι εγώ μερικούς ..... καλικάντζαρους :grin
 
mariaZ
5. 27-12-2009 12:49
 
Τωρα μίλαγα και με την γιαγιά μου και μου είπε οτι αντί για νερό μπορούμε να βράσουμε και κανελλα με γαρύφαλλο και να χρησιμοποιήσουμε το ζουμί τους.
 
mariaZ
6. 27-12-2009 16:45
 
Αυτό με τα κανελογαρύφαλα δεν το γνωρίζω. Εγώ τα φτιάχνω όπως τα έφτιαχνε η θεία μου. Αλλά γιατί όχι. Δοκίμασέ το και πες μας. Όσον αφορά στα λούπινα.......... :upset με το τσουβάλι τα τρώμε όποτε κατεβαίνουμε Γύθειο.
 
ekaterini
7. 27-12-2009 19:13
 
Αχου ειναι τελεια!Τα εχω δοκιμασει και εγω σε φιλικο σπιτι αλλά ποτε μου δεν καταλαβα..ετσι μπερδεμενα πως βγαινουν? 
Εσυ τα μπλεκεις ή απο μονα τους?  
Παρα πολυ ωραια τα εχεις Κατια μπραβο!!Και του χρονου!
 
margarita79
8. 28-12-2009 17:11
 
Μπερδεύεται μόνο του το μπαστούνι Μαργαρίτα, μόλις πέσει στο καυτό λάδι. Γενικώς όταν πέσουν στο λάδι, τα αφήνουμε να αυτοσχεδιάσουν :grin
 
ekaterini
9. 28-12-2009 21:39
 
Κάτια μπράβο πολύ ωραία είναι, εγώ παίρνω συχνά από το φούρνο μου και τα τρώμε ζεστά με φέτα. Τώρα μιά γειτόνισσα εδώ που είναι από Μάνη τα φτιάχνει έτσι σαν αλμυρά αλλά και με κανέλα γαρύφαλο που λέει η Μαρία και αυτά τα πασπαλίζει με ζαχαρίτσα στη γλυκειά τους εκδοχή.
 
Faye
10. 29-12-2009 11:07
 
Εβγε!! Τα καλά να λέγοντε και να γράφοντε.Μπράβο Κατερίνα.  
Με τηγανίδες και Μανιάτικη φέτα μεγάλωσα. Καλό είναι να μεταδίδουμε τέτοιες συνταγές. Μπράβο
 
susudi
11. 20-01-2010 16:35
 
Μπραβο! Μου θύμησες διακοπές!
 
kate
12. 23-11-2011 20:42
 
Η μανιάτισα πεθερά μου , έφτιαχνε κάθε Χριστούγεννα τηγανίδες (χωρίς το πορτοκάλι) και εμεις τις απολαμβάναμε. Απο τότε που την "χάσαμε", ανέλαβα εγώ να τις φτιάχνω και δεν λείπουν απο την περίοδο των Χριστουγέννων.
 
KATERINA71

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 27/12/09 )