Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ασουρές Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από Elenia   
Σάββατο, 20/03/10
asure_400

Η καταγωγή αυτού του τελετουργικού γλυκίσματος δεν είναι επακριβώς γνωστή, εν' τούτοις η εκδοχή που δόθηκε από τα σουφικά θρησκευτικά τάγματα για τον τόπο προέλευσης του γλυκού αυτού, μας ταξιδεύει στο πάλαι ποτέ της ανθρώπινης ιστορίας και συγκεκριμένα, στο Νώε και την Κιβωτό του...

Υλικά (για 4-6-8 άτομα)
  • 200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 50 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
  • 30 γρ. μικρά άσπρα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
  • 40 γρ. καστανό ρύζι μπασμάτι*
  • 50 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 50 γρ. αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
  • φλούδα από 1/2 πορτοκάλι, βιολογικής γεωργίας

Γαρνίρισμα:

  • σπόρια από ρόδι
  • τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
  • τριμμένο αμύγδαλο
  • τριμμένο καρύδι
  • σουσάμι αναποφλοίωτο
  • κανέλα
Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα ρεβίθια και τα φασόλια, τα τοποθετείτε σε διαφορετικά μπολ, ρίχνετε αρκετό νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν μέχρι την επόμενη ημέρα.

Την επομένη, βάζετε τα όσπρια σε δύο διαφορετικές κατσαρόλες με χοντρό πάτο, συμπληρώνετε με την διπλή ποσότητα τους σε όγκο νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να είναι έτοιμα. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Πλένετε καλά το σιτάρι και το βάζετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά -μισοσκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει και να σκάσει ο κόκκος του.

Πλένετε το ρύζι, το σουρώνετε και το βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Ρίχνετε την διπλή ποσότητα σε όγκο νερό και το βράζετε σε σιγανή φωτιά μισοσκεπασμένο, μέχρι να είναι έτοιμο. Όταν ετοιμαστεί, θα πρέπει να του έχει μείνει λίγο (1-2 δάχτυλα) ή καθόλου νερό. Το νερό αυτό δεν το πετάτε, εκτός αν είναι αρκετό, όπου αναγκαστικά θα το σουρώσετε.
*Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καστανό basmati, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανό κοντόκοκκο ή καρολίνα.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα με το έτοιμο σιτάρι, τα βρασμένα όσπρια, το ρύζι μαζί με το ελάχιστο του νερό -αν έχει μείνει, και την φλούδα από το πορτοκάλι. Τα βράζετε για περίπου 15 λεπτά. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, προσθέστε την ζάχαρη, τα 2/3 από τα ξερά σύκα και τα 2/3 από τα βερίκοκα -τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το γαρνίρισμα. Βράζετε τον χυλό για άλλα 10 λεπτά και αφού περάσει το χρονικό διάστημα αυτό, σβήνετε την κατσαρόλα, το μισοσκεπάζετε και το αφήνετε για περίπου 1 ώρα στο σβησμένο μάτι.
Σε αυτή την φάση, το γλυκό θα πρέπει να έχει υγρό, αλλά αν για κάποιο λόγο θεωρείτε ότι είναι πάρα πολύ το νερό του, τότε διαλύστε σε 2 κ. σούπας νερό 1 κ. του γλυκού κόρνφλάουρ, το ρίχνετε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας το για 2-3 λεπτά. Και το αφήνετε στο μάτι...

Στην συνέχεια το μοιράζετε είτε σε ατομικά είτε σε ένα μεγάλο μπολ... και αρχίζετε το στόλισμα -μια γραμμή από ρόδι, μια γραμμή από σουσάμι, μια γραμμή από τρίμμα καρύδι, από τρίμμα φιστίκι, από βερίκοκο, κανέλα... και από ότι άλλο φαντάζεστε!!

περισσότερα για τον Ασουρέ στο blog μου food4life.gr

Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 5108
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 23-03-2010 19:51
 
Συγχαρητήρια για την συνταγή αυτή!
 
lovestars
2. 24-03-2010 06:31
 
Δεν ξέρω για την γεύση (που αν κρίνω απο τα υλικά πρέπει να είναι καλή) αλλά απο εμφάνιση σκίζει μπράβο Ελένια
 
mariaZ
3. 24-03-2010 12:16
 
Κάτι αντίστοιχο κάνουμε κι εμείς αλλά το ονομάζουμε "Βαρβάρα" και το φτιάχνουμε της Αγίας Βαρβάρας. Γνωστός και ο ασουρές αλλά ήξερα την συνταγή χωρίς ρεβίθια και φασόλια. Αυτή την εκδοχή πρώτη φορά τη συναντώ. Ωραία η φωτογραφία. Μπράβο.
 
giavroudi
4. 24-03-2010 14:58
 
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και για τον χρόνο σας...
 
Elenia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 22/03/10 )