Μία από τις πιό αγαπημένες μου ελληνικές συνταγές!
Τα υλικά μας για τις χειροποιήτες χυλοπίτες (για 1 κιλό) - 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 200 gr. φρέσκο γάλα αγελαδινό
- 6 αυγά
- 1 κουταλάκι αλάτι
Εναλλακτικά : - 1 πακέτο έτοιμες χυλοπίτες
- 1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι ή μυζύθρα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Πιπέρι
για το κατσικάκι
- 1 κιλό κατσικάκι γάλακτος (μπουτάκι ή χεράκι) σε μερίδες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
- 200 gr. ντοματοχυμό
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Ας δούμε πώς φτιάχνεται Καταρχήν άν θέλετε να κάνετε το φαγητό αυτό με δικές σας χειροποίητες χυλοπίτες θα πρέπει να τις ετοιμάσετε 1 εβδομάδα πρίν,περίπου! Αλλιώς θα χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες!
οι χειροποίητες χυλοπίτες
- Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γάλα,τα αυγά και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το αλεύρι σε μία μεγάλη λεκάνη και κάνουμε μία λακούβα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα από αυγών.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε αρκετή ώρα ετσι ώστε να κάνουμε μία σφιχτή ζύμη(άν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι).
- Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη 2 ώρες περίπου,να ξεκουραστεί.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7-8 ισόποσες μπάλες.
- Με έναν ξύλινο πλάστη αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλο κυκλικά και όσο πιο λεπτό μπορούμε!
- Αφήνουμε τα φύλλα να στεγνώσουν περίπου 1 ώρα.
- Παίρνουμε κάθε φύλλο και το διπλώνουμε στην μέση μέχρι να γίνει μία μακρόστενη λωρίδα.
- Κόβουμε την λωρίδα αυτή σε 5 μακρόστενα κομμάτια και κόβετε τις χυλοπίτες σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε!
- Σε ένα μεγάλο τραπέζι απλώνουμε τις χυλοπίτες,όσο πιό ανοιχτά μπορούμε και τις ανακατεύουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να μήν κολλήσουν.
- Τις αφήνουμε μία εβδομάδα έτσι για να στεγνώσουν εντελώς και κατόπιν τις χρησιμοποιούμε!
- Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό,για 7-8 λεπτά.
- Κατόπιν τις σουρώνουμε.
- Τρίβουμε το τυρί και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει, μόλις κάψει προσθέτουμε το πιπέρι και το τυρί και μόλις καβουρδιστεί τις περιχύνουμε.
το κατσικάκι
- Πλένουμε και καθαρίζουμε το κατσικάκι από τυχόν τρίχες.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τοποθετούμε το κρέας.
- Ψήνουμε ελαφρά το κρέας μέχρι να ροδίσει και γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και το βούτυρο ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε νερό να σκεπάσει το κρέας μας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις τα υγρά του φαγητού μας κατέβουν και μείνει το 1/3 προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας,αλάτι,πιπέρι και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα μεγάλο ποτήρι με νερό,μαζί μετην ζάχαρη.
- Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 13616 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |