Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ντολμαδάκια γιαλαντζί Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Τετάρτη, 07/07/10
0220_425
ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες περίπου): 
  • 300 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ή 2-3 χλωρά ψιλοκ.
  • 5-6 κλωνιά δυόσμο ψιλοκ.
  • 1/2 πιπεριά πράσ. τριμμένη (προαιρετικά)
  • 1-2 ντομάτες ώριμες τριμμ..
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • πιπέρι,αλάτι
  • 1 φλιτζ. λάδι
  • αμπελόφυλλα φρέσκα ή διατηρημένα στο βάζο,(τα παστά δεν τα προτείνω γιατί βγάζουν βαριά μυρωδιά και χαλάει όλη η γεύση).
  • Μπορείτε να γεμίσετε και κολοκυθοανθούς μαζί με τα αμπελόφυλλα.
  • Όταν είναι η εποχή της αγκινάρας, ξίνω μιά μέσα στη γέμιση..
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα βάζουμε στο σουρωτό..
  • Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, την ντομάτα, την πιπεριά και το πιπέρι.

0210_425

0213_425

0214_425

  • Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα βάζουμε στο τσικάλι το ένα δίπλα στο άλλο κάνοντας κύκλους απ' έξω πρός τα μέσα.
  • Όταν τελειώσουμε, βάζουμε από πάνω το λάδι το αλάτι και νερό μέχρι να είναι ίσα-ίσα. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο στην ίδια διάμετρο με το τσικάλι και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα.
  • Στη διάρκεια του ψησίματος δοκιμάζουμε με ένα κουτάλι το ζουμί και συμπληρώνουμε αλάτι αν θέλει, και νερό να είναι πάντα ίσα-ίσα.
  • Σε 20' περίπου από τη στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν,δοκιμάζουμε ένα και όταν το ρύζι είναι ψημένο ρίχνουμε το λεμόνι, τα αναχουμίζουμε και τα τραβάμε απο τη φωτιά.
  • Τα αφήνουμε σκεπασμένα 10'-15' να φουσκώσουν και μετά σερβίρουμε.

0215_425

0216_425

0212_425

 Συνοδεύονται στο πιάτο με γιαούρτι ή τζατζίκι.

Αυτή ή συνταγή είναι Μικρασιάτικη και τα λέγανε γιαπράκια. Άλλοι βάζουν μέσα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μαϊντανό, άνηθο κ.α.αλλά αυτά εμείς τα βάζουμε στα γεμιστά. Τα ντολ. γιαλαντζί είναι απλά και κυριαρχεί ο δυόσμος και το κρεμμύδι. 

Νίκος Τσίγκος
Ηράκλειο

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 6554
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 12-07-2010 09:29
 
Ευχαριστώ πολύ Νίκο. Για μια ακόμα φορά έδωσες εκπληκτική συνταγή.Γνήσια και ανόθευτη. Εύγε!.
 
st3lios
2. 12-07-2010 20:29
 
Τα γνήσια!
 
Nena
3. 21-04-2011 18:40
 
σας ευχαριστούμε κ. Νίκο για τη παρουσίαση βήμα-βήμα. Πολύ καλή δουλειά :)
 
ArXoS

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 21/04/11 )