Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Το χταπόδι Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Σάββατο, 21/08/10
Ευρετήριο άρθρου
Το χταπόδι
Σελίδα 2

2octopus_220Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος επιδοθήκαμε -μέχρι τελικής πτώσης- στο  ψάρεμα και στην .. ψαροφαγία.

Την τιμητική τους είχαν κυρίως θηράματα ψαροντούφεκου, όπως σαργοί, ροφοί κτλ.
Χταπόδια δε βαράω συνήθως, παρά μόνο για τη σύζυγο και κατόπιν παραγγελίας.

Ευκαιρία λοιπόν να σας γράψω 2 λογάκια, γιατί οι παραγγελίες φέτος ήταν .. πολλές !!

 

Γενικά περί χταποδιού

  • liasto_420

    Υπάρχουν γύρω στα 10 διαφορετικά είδη χταποδιών στις Ελληνικές θάλασσες, με διαφορετική ποιότητα το καθένα. Πέραν του κλασικού χταποδιού, πολύ συνηθισμένα (υποδεέστερα είδη) είναι το μοσχοχτάποδο (που ξεχωρίζει από τα πιο κοντά του πλοκάμια και το βάρος του, συνήθως δεν ξεπερνάνε το 1 κιλό) και η μελιδόνα (με τα πολύ μακριά και αδύναμα πλοκάμια)
  • Χταπόδι με χταπόδι μπορεί επίσης να διαφέρει, και ας είναι του ίδιου είδους. Μπορεί για παράδειγμα να πέσουμε σε κανένα θηλυκό που μόλις έχει γεννήσει («αποχυμένο»), και να μας δίνει την αίσθηση του αλλοιωμένου. Τα αποχυμένα χταπόδια τα ξεχωρίζουμε από τα αδύναμα προκάκια τους  και το λίγο τους κρέας, άσχετα με τις διαστάσεις τους (αν κόψουμε έναν πλοκαμό κάθετα και στο κέντρο του δούμε το μεδούλι του να λείπει, τότε πρόκειται για αποχυμένο χταπόδι).
  • Το χταπόδι περιέχει 70-80% νερό, πράγμα που σημαίνει ότι άλλο χταπόδι ετοιμάζεσαι να μαγειρέψεις και άλλο σερβίρεις τελικά. Είναι άλλωστε γνωστή η λαϊκή ρήση «το χταπόδι βγάζει πάντα τον μάγειρα κλέφτη». Να έχετε λοιπόν πάντα υπόψη σας ότι το χταπόδι μαζεύει πάρα πολύ στο μαγείρεμα.
  • Το χταπόδι επίσης έχει πάρα πολύ αλμυρή γεύση, επομένως προσέχουμε στο μαγείρεμα.
  • Είναι πολύ φτωχή τροφή σε χοληστερίνη και πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας. Συνιστάται λοιπόν για δίαιτες (ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος φυσικά!) αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του, γιατί είναι αρκετά δύσπεπτο. \
  • Προτιμάτε τα φρέσκα χταπόδια από τα κατεψυγμένα, εκτός και αν είστε σίγουροι ότι η προετοιμασία του για κατάψυξη έχει γίνει σωστά (από γνωστό και έμπειρο ψαρά ίσως)
  • Προσέξτε, το χταπόδι αντέχει μετά το ψάρεμα ή την απόψυξή του ατην συντήρηση μόνο 2 μέρες.  Είναι πολύ ευαίσθητο και πολύ γρήγορα αλλοιώνεται. Αν σας φέρουν λοιπόν φρέσκο χταπόδι, θα πρέπει άμεσα να το μαγειρέψετε ή να το καταψύξετε. 

Το ψάρεμά του

  • image2_420Η καλύτερη περίοδος για να ψαρέψετε χταπόδια, είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Την Άνοιξη βραχώνουν σε σταθερά θαλάμια οι θηλυκές για να γεννήσουν, και το Φθινόπωρο έχουν μεγαλώσει τα μικρά και ξεψαρώνουν που δεν έχουν κίνηση οι θάλασσες.
  • Το χταπόδι πιάνεται εκτός από ψαροντούφεκο (ή καμάκι μέσα από το θαλάμι του) και με άλλους τρόπους, όπως με μπρακαρόλα (από βάρκα: σύστημα σαλαγγιών, αλυσίδας και δολώματος), με χταποδιέρες (από βράχους ή βάρκα: με φυσικά ή τεχνικά δολώματα και αλυσίδα), με τεχνητά δολώματα φωσφόρου (σαν πεταχτάρια), με παγίδες καλαθούνες κ.α.
  • Καλύτερος τόπος για ψάρεμα είναι οι βραχώδεις βυθοί που θαλαμιάζει το χταπόδι, από 1 εως 20 μέτρα βάθος. Από βάρκα, μπορείτε να πάτε και πιο βαθιά (που δεν φτάνουν οι ψαροντουφεκάδες) που θα βρείτε και πιο μεγάλα, κατά πολλούς και πιο νόστιμα (λόγου βάθους). Μπορεί επίσης να τα βρείτε και σε αμμουδερούς βυθούς.

Απαραίτητες ενέργειες (για τα φρέσκα χταπόδια)

Θέλουν πάντα χτύπημα και παραγούλιασμα. Πολλοί λένε ότι αν το βάλεις στην κατάψυξη για ένα μήνα περίπου, δεν τα χρειάζεται. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τα μικρά χταποδάκια. Αν δεν τα χτυπήσετε-παραγουλιάσετε, τότε το χταπόδι γίνεται σκληρό και άνοστο, όπως και να το μαγειρέψετε.
  • Καθάρισμα: Γυρίζουμε τη κουκούλα του μέσα-έξω με τα δάκτυλά μας, και πετάμε ό,τι βρούμε μέσα. Στο τέλος, με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το δοντάκι του που βρίσκεται στο κάτω μέρος του
  • Χτύπημα: Το κτυπάμε με δύναμη στα βράχια (ανάλογα με το μέγεθός του) «τεσσαράκοντα παρά μια» φορές μέγιστο (!!). Οι παλιοί ψαράδες πίστευαν ότι αν το χτυπήσεις πάνω από 40 φορές, το χταπόδι θα χαλάσει.  Αν είναι μικρούλι το χταποδάκι, αρκούν και 30. Αν πάλι είναι πολύ μεγάλο (πάνω από 3-4 κιλά), μπορείτε να το κόψετε στα 2 ή στα 4 για να κάνετε τη δουλειά σας. Το χτύπημα είναι απαραίτητο για να γίνει το χταπόδι πιο μαλακό, αλλιώς θα είναι για γερά «νεύρα» στο μάσημα
  • Παραγούλιασμα: Σε λεία επιφάνεια βράχου, το τρίβουμε κυκλικά. Αμέσως θα αρχίσει να βγάζει σαπουνάδες και να αλλάζει το χρώμα του. Το στάδιο αυτό μπορεί να πάρει αρκετή ώρα (20 λεπτά τουλάχιστον), ανάλογα με το πόσο «μερακλήδες» και απαιτητικοί είμαστε στην γεύση του. Το παραγούλιασμα αποβάλει βασικά εκείνες τις χρωστικές ουσίες που αλλοιώνουν την γεύση του (αλμύρα κ.α). Μην περιμένετε να σταματήσει να βγάζει τις σαπουνάδες του («σάλια»), γιατί δεν πρόκειται. Απλά, η εμπειρία του ψαρά λέει πότε είναι έτοιμο το χταπόδι.
dsci0748_420
image4_420
image3_420

Για να καταλάβουμε αν το χταπόδι μας έχει χτυπηθεί και παραγουλιαστεί σωστά, αρκεί να τραβήξουμε αντίθετα 2 γειτονικά πλοκάμια του : αν σκιστεί η μασχάλη του με ευκολία, τότε είναι έτοιμο.

Γενικά, οι περισσότεροι χτυπάμε και παραγουλιάζουν τα χταπόδια βιαστικά ή και καθόλου, από άγνοια ή αμέλεια. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι για το παραγούλιασμα, όπως ειδικές κατασκευές-πλυντήρια με βότσαλα κ.α. Το χέρι όμως κάνει τη καλύτερη δουλειά.

Μαγείρεμα:

Γενικός κανόνας είναι στο μαγείρεμα ότι δεν θέλει υγρά και αλάτι, ενώ θέλει σιγανή φωτιά και πολύ ώρα. Πέραν της κατσαρόλας (βραστό, στιφάδο, κρασάτο κτλ), μπορεί να γίνει και ψητό, λιαστό, τουρσί, κάθε φορά βέβαια και με διαφορετικό χειρισμό ή και προετοιμασία του χταποδιού (τα αποχυμένα για παράδειγμα δεν τα βράζουμε, τα τουρσί δεν τα παραγουλιάζουμε , τα λιαστά δεν τα χτυπάμε κτλ) και όλα αυτά ανάλογα και με το μέγεθός του.

 Ακολουθούν 3 συνταγούλες για χταπόδι από τις φετινές βουτιές: Ψητό, λιασό και τουρσί.

 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 48637
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (17)
1. 23-08-2010 15:53
 
Υπέροχες πληροφορίες και εξαιρετικό υλικό . Μπράβο Αρχο!!!!
 
mariaZ
2. 23-08-2010 23:33
 
λέω να αλλάζω το nick μου κάθε καλοκαίρι σε "χταποδάς" μετά από τόσα .. χτυπήματα :grin :grin
 
ArXoS
3. 24-08-2010 12:39
 
χα χα χα νομίζω οτι τον έχεις επάξια κερδίσει ήδη τον τίτλο!!!! :grin :grin
 
mariaZ
4. 25-08-2010 15:03
 
Δεν τα γνώριζα όλα αυτά τα κόλπα του χταποδιού. Τώρα κατάλαβα γιατί το κοπανάνε και το \"σφουγγαρίζουν\" στα βράχια. 
Πολύ καλές οι πληροφορίες !
 
sgr
5. 02-09-2010 15:04
 
Πολυ ωραιο αρθρο και στο λεω εγω που ειμαι "χταποδας" ..50 χρονια !! 
Μια μικρη επισυμανση / ιδεα ,απλα για να προσθεσω κι'εγω κατι ειναι οτι "πουθενα" δεν εχω διαβασει οτι το "μελανι" και τα γλυκαδια του χταποδιου γινονται καταπληκτικος μεζες [σε επιπεδο "Gourmet"] ,αν τα αλευρωσουμε λιγο , τα τηγανισουμε με ελαιολαδο και τα σβυσουμε με ..λεμονι !!! 
Δοκιμαστε το και θα μου ..πειτε μετα τις ..εντυπωσεις !!! 
Παλι Μπραβο !!
 
M22
6. 02-09-2010 20:20
 
χμ, εγώ είμαι χταποδας .. 15 χρόνια (νεούδι μπροστά σου) αλλά πουθενά δεν έχω ακούσει για τα "γλυκάδια" του. Αυτά δεν πρέπει να ξεδιαλεχτούν; Όλα τα περνάς στο τηγάνι ?
 
ArXoS
7. 03-09-2010 10:23
 
Βασικα τηγανιζεις αυτα που ειναικοντα στην σακουλα με το μελανι !! 
Εγω παντως τα βαζω ολα !! 
Δοκιμασε τα και ..πες μου !! 
Πριν 30 χρονια [τοτε καναμε διακοπες μονο τα σαββατοκυριακα] ειχα βγαλει στον Δοκο [διπλα στην Υδρα] 75 χταποδια !! Απο τοτε ΔΕΝ εχω ξανα πετυχει αναλογο ρεκορ μεσα σε 2 μερες !!!!!!!! 
Εβγαζα περιπου κοντα στα χιλια καθε καλοκαιρι ...τι να σου λεω !!! 
Φυσικα χρονο με χρονο ..λιγοστευανε !! 
Φετος δεν εχω κανει ψαροντουφεκο καθολου λογω προβληματος με την υγεια μου !!Ελπιζω του χρονου να ειμαι καλα αν και θα απαγορευεται να βουταω πιο βαθεια απο 2-3 μετρα !! Ευτυχως τελικα που ειμαι "χταποδας" ...αλλωστε λιγα χταποδια μπορεις να βρεις στα ..ρηχα ?? 
Χα Χα Χα
 
M22
8. 03-09-2010 10:56
 
Αρχο 
Θελω να μοιραστω με τους φιλους / φιλες μια πολυ σημαντικη πληροφορια για το τι πρεπει να κανει καποιος αν τυχει και ..τρυπηθει απο \"Δρακαινα\" !!! 
Εχω ζησει απο κοντα την απιστευτη ταλαιπορεια αρκετων ανθρωπων με τους αφορητους πονους που δεν σταματανε ευκολα [ακομα και στα τοπικα ΕΣΥ η ακομα και με την βοηθεια γιατρων] !!! Το τοσο απλο \"μυστικο\" που το ειπε ενας ψαρας που ερχοτανε και ξεψαριζε τα διχτυα του παρα πολλα βραδια ,διπλα στο σκαφος μου στον Δοκο !!Μου ειπε οτι πρεπει να βαλεις αμεσως ..\"Χλωρινη\" !! 
Δεν τον πιστεψα φυσικα , γιατι ΔΕΝ μπορει ενα τοσο απλο πραγμα να μην το ξερει ..κανενας !! Και ομως ειναι οντως απιστευτο!! Τον επομενο χρονο μια μερα 2-3 η ωρα το πρωι μαζευαμε τα δικτυα μας με το μικρο \"tender\" του σκαφους μου!! Εγω στο τιμονι και ο καπετανιος μου στα διχτυα.Ξαφνικα ακουω ενα πολυ δυνατο \"Ωχ\" και βλεπω τον Καπεταν Αντωνη να πεθαινει απο τον πονο 2 μετρα μακρυα μου !! Πεταω τα δικτυα στην θαλασσα και φευγω σφαιρα για το σκαφος !! Ο ανθρωπος ,μου ελεγε συνεχεια ...δρακαινα ...δρακαινα και αλλα πολλα που δεν λεγονται !!Με το που φτανουμε στο σκαφος σε 3 λεπτα , τρεχω και βαζω χλωρινη σε ενα φλυτζανακι του καφε ..α Αντωνης σφαδαζε κυριολεκτικα απο τον πονο δειχνοντας μου το δακτυλο του που ειχε αρχισει εντωμεταξυ να ..πριζεται!! 
Του βουταω το δακτυλο στην χλωρινη και τοτε ειδα το \"θαυμα\" , σε κλασμα του δευτερολεπτου γυριζει και μου λεει ..\"Αφεντικο δεν μπορεις να φανταστεις ποσο ..πονουσα \" Δεν πιστευα το τι ..εβλεπα !! Τοσο απλο και δεν το ηξερε κανενας !! 
Σιγουρα αυτο που εγραψα δεν προσφερει τιποτα στο αρθρο σου και ουτε ειναι συνταγη μαγειρεματος αλλα ποιος ξερει ,μπορει να ειναι χρησιμο σε μερικους \"ατυχους\" που θα συναντησουν τα αγκαθια της .. Δρακαινας !!!
 
M22
9. 04-09-2010 00:53
 
για δες !! αν και δε μου κάνει πολύ εντύπωση, γιατί έχω δει και γιατροσόφια μέχρι και με πετρέλαια από παλιούς ψαράδες.  
 
Εγώ τον πόνο της δράκαινας τον θυμάμαι απο πιτσιρικάς, που βαρούσα ό,τι έβρισκα μπροστά μου. Τώρα βέβαια, τις χτυπάω μόνο αν είναι πάνω από 30-40 εκ. για να αξίζει το ρίσκο, και μόνο αν φοράω γάντι. Πιστεύω βέβαια οτι το δηλητήριο της σκορπίνας είναι χειρότερο, δε πιστεύω οτι κινδυνεύει κανείς από δράκαινα. Ίσως είναι και θέμα οργανισμού
 
ArXoS
10. 04-09-2010 08:12
 
Ποτέ δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω όλη αυτή τη διαδικασία...μου φαίνεται πολύ brutal :upset Ευχαρίστως πάντως θα δοκίμαζα μεζέ από τα χεράκια σου :grin
 
Flora
11. 04-09-2010 12:29
 
To κρεας της Δρακαινας , δεν παιζεται !! 
Ειναι σαν να τρως ..\"γλωσσα\" !!! 
Το καλυτερο ειναι μολις την χτυπισεις [οπως καθεται μεσα στην αμμο] απο πανω δηλαδη καθετα στο κεφαλι η λιγο πισω , να την βγαλεις εξω και στο πιο κοντινο βραχακι να τις κοψεις αμεσως τα αγγαθια στο πτερυγιο της ραχης και τα 2 μεγαλα που εχει στο ανοιγμα στα βραγχια της !! Φυσικα το καλυτερο εργαλειο γι\'αυτην την δουλεια ειναι ενα ..μικρο ανοξειδωτο ψαλιδι !! 
Τελικα μου φαινεται οτι θα πρεπει να κανετε και μια ειδικη κατηγορια στα \"Αρθρα μελων\" για την ...\"Θαλασσα\" !!! 
Νασαι παντα καλα !!!
 
M22
12. 06-09-2010 00:51
 
Quote:
Τελικα μου φαινεται οτι θα πρεπει να κανετε και μια ειδικη κατηγορια στα \"Αρθρα μελων\" για την ...\"Θαλασσα\" !!!

 
Κάτι πήγε να ξεκινήσει εδώ αλλά έμεινα .. εγώ κει ο πόνος μου :grin :grin  
Ψαρεμα
 
ArXoS
13. 06-09-2010 11:08
 
Νομιζω οτι η κυριοτερη αιτια ειναι το οτι οι "γυναικες" ΔΕΝ ασχολουνται με την θαλασσα [εκτος απο μια ..ηλιοθεραπεια ] και οι αντρες που ασχολουνται με το "ψαρεμα" και την "μαγειρικη" , ειμαστε λιγοι !!! Χα Χα Χα  
Ισως ο τιτλος "θαλασσα" θα ηταν πιο ανοιχτος και θα περιελαμβανε φυσικα και το ..ψαρεμα !!!
 
M22
14. 17-09-2010 21:54
 
Μπράβο για τις χρήσιμες πληροφορίες παιδιά! Εξαιρετικό άρθρο και εξίσου καλές δημοσιεύσεις των υπόλοιπων! Πάντα τέτοια...
 
gogolana1
15. 06-04-2011 08:42
 
μου αρεσει που εμαθα ολες αυτες τις λεπτομερειες... :)
 
aggelikix


Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 25/08/10 )