Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Διεθνής Κουζίνα arrow Κις (τάρτα) με μπρόκολο ή κουνουπίδι (Γαλλία)
Κις (τάρτα) με μπρόκολο ή κουνουπίδι (Γαλλία) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Σάββατο, 26/02/11

Εύκολο και γρήγορο, χορταστικό και οικονομικό!

Την συνταγή αυτή, και γενικα τα κις μου τα έδειξε η φίλη μου που με φιλοξενησε στην Λωρραίνη -Νανσύ ότσν πηγα να συμμετάσχω στο χορωδιακο Φεστιβάλ, εκπροσωπώντας μαζί με αλλους πατριώτες μας την πατρίδα μας....
Εκεί λοιπόν είχα την ευκαιρία να γευτώ την Γαλλική κουζίνα και ειδικά την κουζίνα της Βορείας Γαλλίας της επαρχίας Λωραίνης απο οπου κατήγετο η Ζαν Ντ΄Αρκ (προς τιμήν της γίνεται κάθε 2 χρόνια το Φεστιβάλ αυτό, οπου υπάγεται το Νανσύ) και του Στρασβούργου...
Γεύθηκα επίσης τα υπέροχα τυριά τους μη εξαιρουμένων των τυριων Μπρί και του θρυλικόύ κατσικίσιου τυριού ΚΑΜΑΜΠΕΡ που μυριζει στην κυριολεξία ποδαρίλα όπως σκριβώς σας το λέω εξ αιτίας του μήκυτα ο οποίος τον βοηθά να παραχθεί...
Επίσης απήλαυσα τα υπέροχα κρασιά τους,συνοδεύοντας με άλλο για την σαλάτα, άλλο για το κυρίως φαγητό άλλο για το πρωτο πιάτο και άλλο για τα τυριά και άλλο για το επιδόρπιο το γλυκο ή φρούτο... (αυτό το κάνουν πάντοτε)....Στο τέλος γίνεσαι πίτα και αρχίζεις και τραγουδάς γιατί άλλο; Φυσικά πάντα για το ...κρασί (κρασοτράγουδα γαλλικά:)
Επίσης σε αντίθεση με εμάς, εχω να σας ειπώ ότι εκεί πάντοτε δεν σερβίρουν τα τυριά στην αρχή με την σαλάτα ή το φαγητό, αλλά στο τέλος, μετά το φαγητό, και πριν το επιδόρπιο η φρούτο, και δεν το σερβίρουν ποτέ σε πιατάκι ή γραβιέρ
α αλλά πάντα επάνω σε μεγάλη σανίδα και πάντα σε ποικιλία το λιγότερο 5 τυριών....!! Και αυτό γίνεται όχι για διαφημιστικούς σκοπούς αλλάσε καθημερινή βάση ... πάντοτε...!!! σε αντίθεση με την Γερμανία, οπου δεν σερβίρουν το τυρί, αλλά τα αλλαντικά τους με αυτόν τον τρόπο... πάντα σε ποικιλία...

Ας έλθουμε τώρα στο φαγητό μας ...Πάμε να το φτιάξουμε...

Υλικά
_...Για την ζύμη της ταρτας:
  • Ζύμη για αλμυρή τάρτα η φύλλο κουρού, όση εχουμε ανάγκη αναλόγως με το ταψί μας.
    Πολυ  ωραία ζύμη είναι η αυθεντική του κις λοραιν που περιγραφω παρακατω:
    Για ενα πυρεξάκι:
  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει,
  • 2/3 της κούπας γάλα
  • ¼  κούπας λάδι
  • ½  κουπας μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι αλάτι.
Για την γέμιση:
  • Τυριά τριμμένα γκούντα και ρεγκάτο
  • λίγη μπεσαμελ
  • αλατοπίπερο και
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο για την μπεσαμέλ ελάχιστο
  • Μπρόκολο η κουνουπίδι σε μπουκετάκια ζεματισμένο για 5 λεπτά της ώρας και σουρωμένο.
  • λίγο βούτυρο για το ταψί και από επάνω να μοσκοβολήσει..
Εκτέλεση
  • Εχοντας προετοιμάσει τα υλικά μας, βουτυρώνουμε το ταψί και με τα δάκτυλα απλώνουμε την ζύμη και την πιέσουμε να προχωρήσει και στα πλάγια.
  • Κατόπιν απλώνουμε ελάχιστο τυράκι και βούτυρο, και τοποθετούμε τα μπουκετάκια με το λαχανικό μας και από επάνω απλώνουμε την μπεσαμέλ την οποία έχουμε ανακατέψει με τα τυριά εκτός από λίγη ποσότητα τυριών που κρατάμε ξεχωριστά και την πασπαλίζουμε επάνω από την μπεσαμελ για να κάνει ρόδινη και μοσχομυριστή η κρούστα.
  • Έχουμε προθερμάνει 5΄λεπτά προηγουμένως τον φούρνο μας και κατόπιν ψήνουμε κανονικά μέχρι να χρυσορροδίσει η κρούστα.
Τρώγεται ζεστή!
 Καλή σας Όρεξη!

Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 10316
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 08-04-2011 07:58
 
Kαλό κα Αρετή, και οι πληροφορίες super!
 
Ranja

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 23/03/11 )