Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Παξιμαδάκια πορτοκαλιού με αμύγδαλο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από voula   
Πέμπτη, 31/03/11

P1010899
Νόστιμα, πολύ εύκολα, τραγανά και οικονομικά παξιμαδάκια που θα σας αρέσουν σίγουρα.

Τη συνταγή μου την έδωσε πριν χρόνια η μαμά μιας φίλης μου από το Ηράκλειο Κρήτης, λίγο καιρό αφού ήρθα στην Αθήνα και από τότε την κάνω συχνά. Τα έχουν πλέον και οι περισσότεροι φούρνοι.

Υλικά
  • 1 κούπα λάδι (ελαφρύ)
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 κούπα αμύγδαλα
  • ½ φλ καφέ κονιάκ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.γ κανέλα
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα
  • 2 κ.γ κοφτά μπέικιν
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
p1010860_420
p1010862_420
p1010864_420
  • Ψιλοκόβουμε τ΄ αμύγδαλα (όπως στους κουραμπιέδες) και τα βάζουμε σε ταψάκι και μετά στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε ρίξει τη σόδα. Ανακατεύουμε ν΄ αφρίσει και ρίχνουμε το χυμό στη ζάχαρη και το λάδι.
  • Με αυγοδάρτη ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ το αλεύρι (κρατάμε λίγο για το τέλος), την κανέλα και το μπέικιν. Ανακατεύουμε χωρίς να παραζυμώσουμε και τέλος ρίχνουμε τ΄ αμύγδαλα.
  • Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και πλάθουμε 5 μπαστούνια (βλ. photo). Χαράζουμε απαλά τα μπαστούνια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
  • Βγάζουμε από το φούρνο τα μπαστούνια μας και τα κόβουμε  έως κάτω,  στα σημεία που είχαμε κάνει πριν τις χαρακιές. Τα γυρίζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και ξαναβάζουμε στο φούρνο, στον αέρα τώρα στους 140 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσουν και βάζουμε σε κουτί μπισκότων. Διατηρούνται πολύ καιρό τραγανά.

p1010867_420
p1010871_420
p1010895_420_01

Όπου κούπα έχω χρησιμοποιήσει την κλασική κούπα του νες καφέ.

Επειδή στη ζύμη μας υπάρχει το αμύγδαλο προσπαθούμε να πλάσουμε τα μπαστούνια μας όσο καλύτερα γίνεται αλλά σε κάποια σημεία θα υπάρχει και καμιά ατέλεια. Μην σας τρομάξει.

Αν βαριέστε να κόψετε τ΄ αμύγδαλα βάλτε τα στο μούλτι, αλλά προσέξτε να μην τα κάνετε σκόνη. Εγώ επειδή η συνταγή είναι εύκολη, αφιερώνω λίγο χρόνο και τα κόβω με το μαχαιράκι και έτσι μου φαίνονται πιο νόστιμα.

Με τα ίδια υλικά έχουμε και τα κουλουράκια πορτοκάλι κανέλα.

P1010905
Καλή επιτυχία


Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 144639
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (15)
1. 05-04-2011 09:24
 
Τέλεια!!!!!!!!!!
 
linmak88
2. 05-04-2011 09:51
 
Tέλεια φαίνονται και με τον καφέ ότι πρέπει. Μπράβο Βούλλα !!!
 
christia
3. 05-04-2011 09:52
 
Κλασικά και γνήσια παξιμαδάκια αμυγδάλου!!! 
Τα βρήσκουμε στο Ηράκλειο σε όλα τα καλά ζαχ/στεία !!!
 
tsigkos59
4. 05-04-2011 12:18
 
Υπέροχα φαίνονται, θα τα κάνω τώρα που είναι νηστεία. Αλλά μια ερώτηση, στην εκτέλεση γράφεις ότι χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, αλλά στα υλικά δεν γράφεις ζάχαρη πουθενά :)
 
Constance
5. 05-04-2011 14:15
 
Constance Θα σου πει και η Βουλα και θα το διορθωσουμε στη συνταγη αλλα επειδη τα κανω και εγω σαν κουλουρακι που αναφερει στη σημειωση, η συνταγη ειναι 1+1+1 δλδ 1 κουπα ζαχαρη ,1 κουπα λαδι,1 κουπα χυμο πορτοκαλιου. 
Πολυ ωραια Βουλα και με το αμυγδαλακι ειναι θαυμα!
 
margarita79
6. 05-04-2011 16:07
 
Quote:
στα υλικά δεν γράφεις ζάχαρη πουθενά

οκ διορθώθηκε 
 
ArXoS
7. 05-04-2011 21:13
 
Πολυ ωραια και νηστισημα τι εννοεις ομως οταν λες πορτοκαλι ακερωτο?
 
anna9
8. 05-04-2011 21:56
 
Αnne9 εννοει πορτοκαλακια απο το ''χωριο'' :grin δλδ οχι αυτα τα γυαλιστερα που βλεπεις.Τα εχω στο φουρνο τωρα και μοσχομυριζουν.
 
margarita79
9. 06-04-2011 01:44
 
 
Ευχαριστουμε Βουλα πολυ ωραια και αυτη η εκδοχη.Απο εδω και στο εξης θα φτιαχνω μισα κουλουρακια και μισα παξιμαδακια.Να πω μονο οτι εμενα για να στεγνωσουν εντελως και να γιονουν παξιμαδακια στο δευτερο φουρνισμα μου πηρε περισστερη ωρα.Οποτε αν τα δειτε οτι ειναι μαλακα και υγρα στο κεντρο σιγουρα θελουν κι αλλο.Αλλα για να μη σας αρπαξουν εξωτερικα αφηστε τα μεσα με σβηστο φουρνο ή σε χαμηλη θερμοκρασια.
 
margarita79
10. 06-04-2011 16:27
 
Πολύ ωραία σου έγιναν Μαργαριτα. Εγώ χρόνους δεν θέλω να γράφω καθόλου, γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, αλλά κάποιες φορές βάζω για να ξέρει ο άλλος στο περίπου.
 
voula
11. 07-04-2011 08:29
 
Αχ, με ξεσηκώσατε τώρα με τα καλούδια σας και δεν έχω αμύγδαλα :( 
Καλή η ιδέα της Μαργαρίτας για μισά παξιμάδια και μισά κουλούρια...τρέχω για αμύγδαλα κι ανάβω φούρνο :zzz
 
Flora
12. 16-04-2011 09:22
 
Πάρα πολύ νόστιμα και αρωματικά παξιμαδάκια.Αξίζουν να τα δοκιμάσετε! Την επόμενη φορά θα κάνω διπλή δόση γιατί εξαφανίζονται πολύ γρήγορα
 
milva
13. 17-04-2011 01:08
 
Χαίρομαι που σου άρεσαν. Κάνε διπλή δόση γιατί έτσι και αλλιώς διατηρούνται τραγανά για πολύ καιρό.
 
voula
14. 13-03-2012 18:33
 
Βούλα, σήμερα τα έφτιαξα για δεύτερη φορά και ήταν και πάλι πολύ πετυχημένα. Έκανα και κάποιες αλλαγές: χρησιμοποίησα ελαιόλαδο, αντικάτεστησα τα μισά αμύγδαλα με καρύδια και το 1/3 της ποσότητας του αλευριού με αλεύρι ολικής άλεσης. Πάρα πολύ ωραία συνταγή, μου την είχε μάθει η διευθύντρια μου όταν διορίστηκα στην Κρήτη αλλά τώρα τα ξαναθυμήθηκα... :zzz Ευχαριστώ!!!
 
doraki
15. 13-03-2012 20:07
 
doraki χαίρομαι που σας άρεσαν. Τα κάνω και εγώ συχνά γιατί διατηρούνται καιρό και υπάρχει κάτι πάντα στο σπίτι σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 26/09/11 )