Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Οι δημοσιεύσεις μου
Μαλούμπε (ή τούρτα με μοσχαράκι) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από DORAKI   
Δευτέρα, 16/05/11
maloumpe_1_425
Τη συνταγή την έμαθε η μητέρα μου από την αγαπημένη μου θεία Λίλιαν που είναι από το Λίβανο. Δεν λείπει ποτέ από τα γιορτινά μας τραπέζια γιατί είναι πεντανόστιμη και εξαιρετικά ευπαρουσίαστη, σαν «τουρτίτσα» όπως γράφω και στον τίτλο. 
Υλικά  
  • 1 κ. μοσχάρι για κατσαρόλα κομμένο σε πολύ μικρές μερίδες
  • 150 γρ. βιτάμ
  • Κύμινο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι. πιπέρι
  • ½ κ. αρακάς (εναλλακτικά φουντίτσες κουνουπίδι ή μελιτζάνες σε φέτες)
  • ½ κ. ρύζι κίτρινο
  • Νερό ή ζωμό λαχανικών ή κρέατος
  • 50 γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα και καβουρντισμένα κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα
  • Κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • Λίγο βούτυρο
Εκτέλεση  
  • Πλένουμε το μοσχαράκι, το στραγγίζουμε ελαφριά και το ρίχνουμε σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ώστε να καλύψει τον πάτο της. Προσθέτουμε το βιτάμ σε κομματάκια πάνω από το κρέας, αρκετό κύμινο και μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε με κλειστό το καπάκι για ½ ώρα να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου στο 4 ½ στο δικό μου μάτι που φτάνει μέχρι το 9). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ή ζωμό ζεστό σ΄αυτό το διάστημα.
  • Προσθέτουμε τον αρακά σκορπίζοντας τον παντού πάνω από το κρέας χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου και προσθέτοντας τόσο νερό ή ζωμό ζεστό ώστε να καλύπτεται ο αρακάς και ελέγχουμε αν θέλει να προσθέσουμε λίγο αλάτι. Αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.

maloumpe_2_425

maloumpe_3_425
  • Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι σκορπίζοντας το παντού πάνω από τον αρακά πάλι  χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου και προσθέτοντας τόσο νερό ή ζωμό ζεστό και αλατισμένο ώστε να καλύπτεται το ρύζι κατά ένα δάκτυλο.  Το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά του. Ίσως χρειαστεί με ένα κουτάλι της σούπας  να αναποδογυρίσουμε με πολύ προσεκτικές κινήσεις το πάνω πάνω μέρος του ρυζιού για να ψηθεί καλύτερα χωρίς όμως να το ανακατέψουμε με τον αρακά.
  • Όταν είναι έτοιμο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 20 με 30 λεπτά ώστε να κρυώσει για να μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε. Στο μεταξύ καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα με λίγο βούτυρο και προς το τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι γιατί καίγεται πολύ εύκολα.
  • Αφού κρυώσει λίγο το φαγητό μας για να σταθεροποιηθεί, παίρνουμε μία στρογγυλή πιατέλα με διάμετρο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της κατσαρόλας μας, την τοποθετούμε πάνω από τη κατσαρόλα και αναποδογυρίζουμε με μία γρήγορη κίνηση χτυπώντας τη λίγο από πάνω ώστε να πέσουν όλα τα υλικά σε τρεις στρώσεις: ρύζι, αρακάς και μοσχάρι. Περιχύνουμε την τούρτα μας με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, το κουκουνάρι και το βούτυρο τους και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. 

Συνοδεύουμε με τζατζίκι και σαλάτα καρότο-λάχανο τα οποία του πηγαίνουν πάρα πολύ. Εναλλακτικά, αντί για αρακά, μπορούμε να στρώσουμε φέτες από μελιτζάνες ψητές ή τηγανητές ή φουντίτσες κουνουπίδι ελαφρά τηγανισμένες, αλλά έτσι το φαγητό γίνεται αρκετά πιο βαρύ.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 7590
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 21-05-2011 09:53
 
τι πρωτοτυπο πιατο ειναι αυτο;;;Εξαιρετικη παρουσιαση για τραπεζι!!Μπραβο Doraki!
 
margarita79
2. 21-05-2011 10:36
 
Είμαι στο γραφείο Σάββατο, μαζί με μια συνάδελφο για να δουλέψουμε κάτι μαζί με ησυχία υποτίθεται και χαζεύουμε με τις ώρες την τούρτα.Είναι εξαιρετική,μπράβο σου!Θα ήθελα πολύ να την φτιάξω αλλά έχω ένα θέμα με την κωλοτούμπα στο τέλος, έχω την εντύπωση ότι θα μου μείνει η πιατέλα στα χέρια και τα ρύζια στο πάτωμα!
 
karina
3. 21-05-2011 10:59
 
Κορίτσια, είναι πράγματι εξαιρετικό για τραπέζι!!! Επίσης είναι πολύ βολικό το ότι δεν λερώνεις παρά μόνο μία κατσαρόλα. Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο αλλά πραγματικά είναι μέχρι να του πάρεις τον αέρα. Ακόμη και το αναποδογύρισμα είναι εύκολο αν το αφήσετε να κρυώσει λίγο, το γυρίσετε και χτυπήσετε την κατσαρόλα να πέσουν όλα τα υλικά. Καλά μαγειρέματα :zzz
 
doraki
4. 25-05-2011 02:33
 
h maloumpa(makloupa pio sosta , pou shmainh anapodogirismeno) einai ena apo ta pio agaphmena faghta ston araviko kosmo, sindiasmoi stin paraskevh ths iparxoun polloi , ego prosopika sindiazo thn melitzana me patates.Se mena den aresei na vlepo to rizi toso aspro gia afto kratao ena mikro meros apo ta mpaxarika + ligi kanela k ligi zamfora , ta anakatevo me to rizi k meta to strono pano sta ipoloipa ilika .K se osous den aresei to mosxari h to arni dokimaste to k me kotopoulo einai eksisou oraio.
 
karmen
5. 26-05-2011 09:30
 
Θα συμφωνήσω κι εγώ. Εξαιρετική παρουσίαση για επίσημο τραπέζι. Μπήκε ήδη στα αγαπημένα μου.
 
GINA1

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 21/05/11 )