Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κρέατα arrow Γαρδουμπάκια κοκκινιστά Νο.02
Γαρδουμπάκια κοκκινιστά Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Παρασκευή, 03/06/11
0240_425
Υλικά (για 3-4 μερίδες) :
  • 12-15 γαρδουμάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 ντομάτες τριμμένες
  • 1-2 κ.σ. πελτέ
  • 1 κρ/πότηρο κρασί ξηρό
  • 1-2 πρέζες ρίγανη
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • πιπέρι-αλάτι
Εκτέλεση :
  •  Ξεβράζουμε τα γαρδουμάκια σε μπόλικο νερό όπως περιγράφω στο άρθρο μου Ξέβρασμα στο κρέας
  • Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι να ροδίσει, ρίχνουμε τα γαρδουμάκια και τα φέρνουμε 2-3 βόλτες να μυρίσουν και τα σβήνουμε με το κρασί.
  • Μετά βάζουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τα μυρωδικά και λίγο νερό.
  • Τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα για 45’ περίπου (στην χύτρα ψήνονται σε 10’-15’ αναλόγως αν είναι από αρνάκια γάλακτος ή μεγαλύτερα.)
  • Τα αναχουμίζουμε 2-3 φορές ελέγχοντας το νερό να είναι ίσα-ίσα και λίγο πιο κάτω για να πετύχουμε πηχτή και δεμένη σάλτσα και κατά το τέλος τα αλατίζουμε.

 Συνοδεύονται με τηγανιτές πατάτες ή πιλάφι ως κυρίως γεύμα, αλλά και σκέτα είναι ιδανικός κρασομεζές για ποικιλία στο τραπέζι.

Να θυμάστε οτι τα γαρδουμάκια και γενικά όλα τα φαγητά με εντόσθια (κοκορέτσι-πατσάς-μαγειρίτσα κ.α.) σε μερικούς μπορεί να μην αρέσουν, αλλά έχουν φανατικούς φίλους που τα ''τσακίζουν'' μόλις τα 'δουν στο τραπέζι.

0238_425_01

Στην Κρήτη τα γαρδουμάκια παραδοσιακά τα φτιάχνουμε με το στομάχι και τη χορδή του αρνιού και τα τυλίγουμε με τα έντερα .

Ζεματάμε το στομάχι σε καυτό νερό (μόλις αρχίσει να κάνει φυσαλίδες), την καθαρίζουμε και την κόβουμε λουρίδες 5Χ15 εκ.

Κόβουμε και τη χορδή κομμάτια 10 εκ. περίπου. Κόβουμε τα έντερα κομμάτια 1,5-2 μ. τα περνάμε στη βρύση να τρέξει άφθονο νερό και τα στύβουμε με τον αντίχειρα και το δείκτη.
Αυτό το επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές σε κάθε κομμάτι.

Παίρνουμε ένα κομμάτι στομάχι, βάζουμε πάνω ένα κομμάτι χορδή και τα τυλίγουμε με το έντερο
(η χορδή είναι τα γλυκάδια της συκωταριάς.)


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 9237
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 27/06/11 )