Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σύκο πράσινο γλυκό Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Παρασκευή, 20/04/12

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε μέσα με τέλος Απριλίου από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο.

Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού.

p4180035

Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου.

Υλικά:
  • 60 σύκα μέτρια
  • 6 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 φλυτζ. γλυκόζη
  • γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών)
  • αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα
Εκτέλεση:
Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χρονοβόρο.
p4170027
  • Κόβουμε το κοτσανάκι και γύρω γύρω τον αφαλό σε κάθε σύκο. Σκαλίζουμε και λίγο μέσα με ένα καρφί ή σουβλί για να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι.
  • Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τη γαλαζόπετρα και αυτή αφρίζει. Ρίχνουμε και τα σύκα και αφήνουμε να βράσουν 3-4 λεπτά.
  • Αδειάζουμε το νερό με τη γαλαζόπετρα, προσθέτουμε καθαρό και βάζουμε στη φωτιά. Ξαναβράζουμε 5 λεπτά, ξαναδειάζουμε, και ξανακάνουμε το ίδιο. Στο τρίτο βράσιμο θα πρέπει να βράσουν τόσο ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με μια οδοντογλυφίδα, αλλά μην παραβράσουν, γιατί ξαναβράζουν με το σιρόπι.
p4170028
  • Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε κρύο. Το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα αλλάζοντας 3-4 φορές τα νερά.
  • Την άλλη μέρα, σουρώνουμε τα σύκα. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και το αρωματικό της επιλογής μας αν χρησιμοποιήσουμε, και βράζουμε να μισοδέσει το σιρόπι. Ρίχνουμε τα σύκα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει καλά.
  • Αφήνουμε πάλι όλη νύχτα στην κατσαρόλα και την άλλη μέρα ελέγχουμε το δέσιμο του σιροπιού. Τα σύκα μπορεί να έχουν βγάλει νερό και να έχει αραιώσει, οπότε χρειάζεται να ξαναβράσει σε χαμηλή φωτιά για να ξαναδέσει.

Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Ταιριάζει πολύ μαζί με γιαούρτι ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 21829
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 23-04-2012 09:28
 
μια ερώτηση είναι υγιεινό να βάλουμε γαλαζόπετρα? :eek
 
gotzilaki
2. 23-04-2012 15:54
 
Παμπάλαια συνταγή... όποτε έχετε φάει πράσινο συκαλάκι, με γαλαζόπετρα έχει γίνει - αλλιώς καφετίζει. Στην οικογένεια το φτιάχνουμε πολύ (γιαγιά, μαμά, εγώ κ.τ.λ) 
Γιατρό δεν έχω ρωτήσει για να είμαι ειλικρινής, αλλά μια και το είπες το κοίταξα στην http://el.wikipedia.org/wiki/ %CE%98%CE%B5%CE%B9%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%87%CE%B1%CE%B B%CE%BA%CF%8C%CF%82 
 
Αν έχουμε κανένα γιατρό στην παρέα, ας μας πει περισσότερα. 
Όλες οι συνταγές που έχω διασταυρώσει, επιμένουν ελάχιστη ποσότητα και αλλαγές τα νερά.
 
arhontia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 23/04/12 )