Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Γαλατόπιτα Νο.09 (πορτοκαλένια ξεσκέπαστη)
Γαλατόπιτα Νο.09 (πορτοκαλένια ξεσκέπαστη) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τετάρτη, 18/02/15

.jpg_16
Γαλατόπιτα ξεσκέπαστη πορτοκαλένια με κανέλα μια παμπάλαιη συνταγή!

Υλικά

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.σ κοφτή αλάτι
  • 1/2 κ.σ ξίδι
  • 1/4 φλιτζάνι λιωμένο βουτυρο
  • 1 1/2 κούπες χλιαρό νερό
  • αλεύρι για το άνοιγμα
  • 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 100γρβούτυρο
  • 2 1/2 φλιτζά νια ζάχαρη
  • 2 λίτρα  γάλα
  • 2 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • το ξύσμα από 1 1/2 πορτοκάλι
  • 5 αβγά
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • μαυρη  ζάχαρη για την κρούστα
  • βούτυρο λιωμένο για το ταψί
  • κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 
  • Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και λίγο νερό. 
  • Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρουμε μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, την πλάθουμε σε μπαλίτσα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα. 
  • Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη και από τις δυό πλευρές της.

Για τη γέμιση:

  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τα 100γρ βιιιυτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. 
  • Βράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και χτυπάμε με το σύρμα της κουζίνας. Μόλις πήξει ελαφρά η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Μόλις κρυώσει λίγο, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε στην κρέμα. 
  • Αλείφουμε με ωουτυρο ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τα δυό χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τειχώματα. 
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που περίσσεψαν σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο. 
  • Περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνιβούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώμε την πίτα ζεστή, πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα.

Σ΄αυτή την τάρτα ταιριάζει ένα παχύ, γευστικό γάλα. Το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του είναι το ιδανικότερο.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 5187
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 23/02/15 )