Πολύ ωραία συνταγή...αλλά λίγο μπελαλίδικη. Την κάνω για μπουφέ και στις γιορτές! Συνήθως κάνω δυο, ένα ρολό με τυρί και ένα με μανιτάρια ή κιμά.
Υλικά
Για το φύλλο - 100 γρ. αλεύρι
- 100 ml. καλαμποκέλαιο
- 500 ml. γάλα
- 5 αυγά
- 1 κ.γ. αλάτι.
Για την γέμιση με τυρί - 300–400 γρ. φέτα
- 100-200 γρ. ανθότυρο
- 1 ματσάκι μαϊντανό.
Για την γέμιση με μανιτάρια - 2 κονσέρβες μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 αυγά
- άνηθο ή / και μαϊντανό
- λίγο λευκό κρασί
- 1 κ.σ. αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι.
Για την γέμιση με κρέας - 500 γρ. κιμά (1/2 χοιρινό + ½ μοσχαρίσιο)
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 αυγά
- άνηθο ή / και μαϊντανό
- λίγο λευκό κρασί
- 4-5 κ.σ. κεφαλοτύρι
- αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Φύλλο: Σε μια κατσαρόλα μικρή ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι. Προσφέτουμε το γάλα βραστό. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζεύεται στο κέντρο σαν μπάλα. Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά. Προσθέτουμε στη ζύμη έναν έναν τους κρόκους, το αλάτι και μετά η μαρέγκα. Ανακατεύουμε σιγά και προσεκτικά, από κάτω προς τα πάνω να μην μας κάτσει η ζύμη. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Απλώνουμε την ζύμη σε όλο το ταψί. Ψήνουμε στους 150- 170 βαθμούς Κελσίου ακριβώς για 15 λεπτά. Γέμιση τυριού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο με την φέτα και τον άνηθο ή / και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε λίγο ή καθόλου αλάτι, ανάλογα από το τυρί. Παίρνουμε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας, την βρέχουμε, την στύβουμε πολύ πολύ πολύ καλά και την απλώνουμε πάνω στον πάγκο. Πάνω βάζουμε το ζεστό φύλλο ( με το κάτω μέρος πάνω στην πετσέτα, όχι με το πάνω γιατί θα κολλήσει στην πετσέτα) και το τυλίγουμε μαζί με την πετσέτα σε ρολό, το αφήνουμε να σταθεί έτσι για περίπου 10 λεπτά. Μετά απλώνουμε το φύλλο και το γεμίζουμε με την γέμιση τυριού. Τυλίγουμε το ρολό. Προαιρετικά το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τριμμένο κασέρι. Γέμιση μανιταριών:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με λίγο λάδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το αλατοπίπερο και λίγο λευκό κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν. Όταν σωθούν τα υγρά προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη στη φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε τον άνηθο ή / και μαϊντανό. Τέλος προσθέτουμε το 1 κ.σ. αλεύρι. Γέμιση με κιμά: Παρόμοια διαδικασία με την γέμιση των μανιταριών. Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 12994 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |